Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι όταν περιηγείσαι σε διάφορες ιστοσελίδες ή ακόμα και στη δική σου, πως κάποιες ξεκινούν με http://, ενώ κάποιες άλλες με https:// και έχουν ένα πράσινο λουκέτο μπροστά από αυτό; Αν έχεις δει κάτι τέτοιο, τότε έχεις δει το εμφανές στους χρήστες τελικό αποτέλεσμα ενός SSL Certificate.

Η κύρια λειτουργία του SSL (Secure Sockets Layer) είναι η δημιουργία μιας κρυπτογραφημένης σύνδεσης μεταξύ του web server σας και του browser του επισκέπτη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ασφαλής ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις δύο πλευρές, και αποτρέπεται η πιθανότητα υποκλοπής τους από κακόβουλους χρήστες.

5 λόγοι γιατί το website σου χρειάζεται το SSL

1. Προστασία

Οι ιστοσελίδες είναι ανοιχτές και μπορεί να γίνουν στόχοι για οποιονδήποτε στο διαδίκτυο. Με το SSL προστατεύετε την ιστοσελίδα σας από τους «κακούς» του διαδικτύου.

2. Ασφάλεια

Αν η ιστοσελίδα σας αποστέλλει ή λαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, (π.χ. στοιχεία πιστωτικών καρτών, στοιχεία σύνδεσης, πληροφορίες χρηστών, ακόμη και στοιχεία που αποστέλλονται μέσω μιας φόρμας επικοινωνίας) τότε θα πρέπει να προστατεύεται από ένα πιστοποιητικό SSL. Ως ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, είστε υπεύθυνος για τη διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών που την επισκέπτονται!

3. Απόκρυψη

Στις μη ασφαλείς ιστοσελίδες ο καθένας μπορεί να μπει και να σας κατασκοπεύσει. Μπορεί να δει τι ψάχνετε, σε ποιον μιλάτε και όλες τις κινήσεις σας. Χρησιμοποιώντας SSL αυτά μπορεί να αποκρυφτούν.

4. Εμπιστοσύνη

Όλοι ακούμε κατά καιρούς για παραβιάσεις της ασφάλειας μεγάλων εταιριών, από κακόβουλους χρήστες (hackers), με αποτέλεσμα τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών των πελατών τους. Αυτό έχει κάνει μεγάλο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου να διστάζουν να εισάγουν προσωπικά δεδομένα και αριθμούς καρτών για την πραγματοποίηση μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής, αν δεν σιγουρευτούν πρώτα ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής.

Όταν λοιπόν μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί SSL, οι χρήστες που την επισκέπτονται μπορούν να καταλάβουν πολύ εύκολα ότι βρίσκονται υπό ασφαλή σύνδεση. Αρκεί να κοιτάξουν στη διεύθυνση της ιστοσελίδας, όπου θα δουν το πρόθεμα “https”, αντί του κλασικού “http”, αλλά και το εικονίδιο με το λουκέτο ή το σύμβολο της εταιρίας που παρέχει το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό.

5. Καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα της Google

Τον Αύγουστο του 2014, η Google ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού SSL στην ιστοσελίδα σας, μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή βελτίωση της κατάταξής της στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Η χρήση του SSL για βελτίωση της κατάταξης, αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την ευρύτερη προσπάθεια της Google για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο, μία προσπάθεια την οποία ή ίδια εκφράζει με το moto “HTTPS everywhere”.